This apartment, in Sydney’s Woolloomooloo, sits at the corner junction of a building built in the 2010s. The double-sided apartment has an address to the domain on one side and a narrow, tapered courtyard on the other. This provided a perfect opportunity for natural cross ventilation but the deep floorplan and, many small enclosed rooms at the centre, meant that a large area of the apartment did not get natural sunlight and required mechanical ventilation. The west-facing living areas, that look out over the domain, were also compromised by the adjacent main bedroom. This made them narrow and dark, especially where the dining area and kitchen were located.

 

We relocated the main bedroom to the east facing rear and were therefore able to double the width of the living spaces, opening it up to views and natural light. The main bedroom now has a more generously sized and well-lit en-suite bathroom and a separate toilet.

We also struck a datum line throughout the apartment at 1.8m above the floor. Below this line there is colour and texture. Above it, the walls and ceiling are either painted white or opened with high-level windows. Each of the 3 new bathrooms, located in the formally dark centre of the plan, have window hatches or panes of fixed glass. This ensures that air can circulate through and over these wet rooms, as well through and across the apartment. Natural light is also filtered through and into the darkest corners of the apartment.