The Chalet

Sydney, Australia

This heritage listed house was erected in 1854 as one of 4 identical timber cottages that were pre-fabricated in Germany and shipped out to Australia. The project is based on a two part design strategy. This involves restoration of The Chalet and the design of a new contemporary addition to the rear. The addition coils around a private north-facing courtyard from the late Victorian section of the existing house. On the ground floor, the courtyard is shaped by new bedrooms and a family room over which sits a master bedroom.  The form of the roof helps to contain a 2 storey volume under a single faceted surface that lifts up, twists and narrows into a new connection inserted into the roof of the existing house. The materials that separately define the existing house are combined and inverted into a single form: rendered masonry on the interior and timber cladding on the exterior.

hunters hill house

Credits

Architect
Stephen Collier

Collaborators
Ruwen Rimpau
Chun Suk Suh
Anna Ciliberto

Consultants
City Plan Heritage
Hughes Trueman
Jane Irwin Landscape Architecture